Tekrardan merhaba..
Gelişen yazılımlar ve hazır paketlerle artık daha hızlı ve daha kolay sonuçlar elde edebiliyoruz. Özellikle hem sunucu tarafında hem framework tarafında kolaylaştırıcı toollar ve yazılımlarla işlerimizi kolaylıkla halledebiliyoruz.
Sırayla gidicek olursak;
1.DigitalOcean.Com
Cloud teknolojisini galiba en mantıklı kullanan (awsyi saymazsak) datacenter firmalarından birisi. Digitalocean.com üzerinden dilediğiniz an genişletebileceğiniz cloud sunucular kiralayabiliyorsunuz. 512 MB ram li bir sunucuyu Türkiye şartlarında sanırsam 5 Dolar gibi bir fiyata verebilecek bir firma yok.
Eğer üniversite öğrencisiyseniz Github Student Pack ile üniversite mailinizle 50$ lık hediye çekide alabiliyorsunuz.
Digitalocean üzerinden istediğiniz ram ve cpu özelliklerine göre 1-2 dakika içerisinde sunucu oluşturabilirsiniz.
One Click Uygulamalarından dilerseniz Lamp olarak da Laravel’i yükleyebilirsiniz ama sunucu konfigrasyonlarıyla uğraşmak istemiyorsanız bir sonraki aşamada Serverpilota işi bırakarak tüm işlerimizi kolaylıkla halledebiliyoruz. Direk olarak Ubuntu ve sunucu özelliklerini seçip herhangi bir lokasyon üzerinde kurabilirsiniz.
Sunucu kurulum işleri tamamlandığında Droplet bölümünden sunucu açıp kapatabilir/ dilediğiniz zaman arttırabilir yada root şifreleri gibi işlemleri yapabilirsiniz.
Eğer isterseniz backup özelliği ile haftalık sunucu backuplarını ayarlayabilir yada snapshot alıp farklı bir sunucu yada parallel sunucular oluşturabilirsiniz. Anlık cpu ve bw takibinizi de graph bölümünden yapabilirsiniz.
2. Serverpilot
Sanırsam gelişen yazılımlar içinden en sevdiğim proje diyebilirim. Digitalocean üzerinden oluşturduğunuz server bilgilerini girerek gerekli tüm sunucu optimizasyonlarının (nginx,mysql,postfix gibi) hızlıca yapılıp size hesap eklemenizi sağlayan harika bir proje.
Serverpilot üzerinden ücretsiz olarak sunucu konfigrasyonlarınızı otomatik olarak halledip sunucunuzu site ekleme aşamasına getirebiliyorsunuz.
Kurulumu tamamladıktan sonra sunucunuza sınırsız domain ekleyerek kullanmaya başlıyabilirsiniz.
PHP Versiyonunu seçebileceğiniz hatta hızlı bir şekilde wordpress kurabileceğiniz bir kontrol paneliyle sitenizi oluşturabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra sunucunuza Winscp – Bitwise tarzı SFTP Programlarıyla erişim yapabilirsiniz.
Uygulamalar ana dizinde srv/users/apps/ klasörü içerisinde görebilirsiniz.
Domain ve Veritabanı açma işlemlerinide aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.
Veritabanı işlemlerini de aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.
Kısaca serverpilot günümüzde cpanel,plesk gibi ücretli yazılımların en çok kullanılan hatta tek kullanılan 2 özelliğini tamamlamış oluyor (Domain ve Veritabanı yönetimi dışında panellerde kullandığımız pek birşey olduğunu düşünmüyorum)
Ek olarak güzel tarafı 512 mb ram de bile rahatlıkla çalıştırabileceğimiz serverpilot sunucuya ek bir cpu işlemi getirmiyor (Plesk’in 1 gb gibi ram tükketiği bir dünyada yaşıyorken bir mucize)
3. Laravel
Oluşturduğumuz serverpilot – digitalocean karışımı sunucumuza winscp tarzında sftp ve console yazılımlarıyla bağlanıp laraveli artık kurabiliriz.
Bu işlem öncesinde composeru bu linkteki gibi kullanıp çalıştırabiliriz.
1 |
composer7.0-sp create-project laravel/laravel --prefer-dist |
yazarak laraveli kurabiliriz. Burada ufak bir ipucu veriyim. Serverpilot her proje içerisinde public klasörü oluşturup nginx üzerinde tanımlıyor.Laravel deki public klasörünü public dizininin içine gelicek şekilde ayarladığınız da herhangi bir nginx ayarlarıyla uğraşmanıza gerek kalmıyor.
Laravel kurulumuyla ilgili daha önce detaylı bir yazı yazmıştım.
4. Redis
1 |
sudo apt-get install redis-server |
Yaparak redisi direk kurabiliriz.
(Bilgi)
—
hatta redis-cli monitor diyerek redis in yaptığı sorgulamaları görebilirsiniz.
Ek olarak yine serverpilot üzerindeki makalelerle de sunucunuzu dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
Saygılarımla.